Co do banana w szynach Salo - w szynach takich, jakie ja posiadam (247 EA-R Limited) można ustawić flat (nowe koła jednak haczą o spód buta i trzeba zrobić delikatne wyżłobienia - ale za to jest nisko!) z 80mm więc banana bez problemu, też. Wystarczy ustawić przednie osie pozycją do góry (czyli strzałka na głowni osi w górę) i możesz wsadzić normalne rozmiary 76-80-80-76 by mieć banana.
Te bez rockeringu (lub z rockeringiem, ale osiami ustalonymi w dół) dają na samych kołach 80mm właśnie efekt uniesienia przedniego koła o którym pisał Przemek. W dzisiejszej dobie możesz jednak kupić koła na sztuki, co jest dużym ułatwieniem w porównaniu do czasów, gdy Salomon były najlepszymi rolkami do slalomu - ustawienie (od tylnego koła) 76-80-76-72 da Ci klasycznego banana.
Ale nawet jak włożysz w nie standardowe 76-80-80-76 - nie będzie tak źle, wszystko z czasem się dotrze.
Alusy Salomon to jedna z najlepszych inwestycji jakie możesz poczynić w rolki ze standardem UFS, więc jak możesz je wyrwać w przystępnej cenie, to warto - nawet jak będziesz kiedyś zmieniał rolki na Twistery czy inny model, to tylko więcej kasy wyciągniesz za spylenie customa Fusion na alu Salomon

(Swoją drogą nie wiem Przemek czemu w Twoich EA-R nawet jak miałeś flat ustawiony to przednie koło się unosiło - sprawdziłem teraz, u mnie w tym ustawieniu wszystkie koła dotykają blatu stołu, równo).
Ewentualnie X5 ze zwykłą szyną 243mm to też dobre wyjście. Fusion 27,5 i 28cm to ten sam rozmiar skorupy, więc możesz przełożyć liner. Robisz tę jedną rzecz i od razu spylasz X3. Będzie akurat na komplet dobrych kół.